Elektrikli Dalgıç Pompalar (ESP) olarak da bilinen dalgıç pompalar, pompalanan sıvıya tamamen daldırılmalarını sağlamak için hava geçirmez şekilde kapatılmış elektrik motorlarına sahiptir. Santrifüj tasarıma sahiptirler ve bu nedenle çok verimlidirler; suyu pompaya taşımak için diğer pompa tasarımlarına göre daha az enerji gerektirirler. Dar dalgıç pompalar, zemine açılan 4” kadar dar deliklerden su çekmek için tasarlanmış sondaj pompaları olarak bilinir.
Sıvı, merkezi ekseni boyunca dönen pervanenin içine akar ve pervanenin kanat uçları aracılığıyla merkezkaç kuvvetiyle dışarı doğru itilir. Tipik olarak, pompaların yerleştirildiği bir karter içerisinde çeşitli seviyelerde çalışmayı tetikleyebilen şamandıralı anahtarlarla kontrol edilirler. Pompanın alt kısmındaki bir emme süzgeci döküntüleri ve katı maddeleri filtreler.
Dalgıç pompalar, pompa gövdesinin entegre ayaklara sahip olduğu veya kılavuz rayının monte edildiği bağımsız olarak ayakta durabilir. Kılavuz raya monteli, pompaların karterin derinliği boyunca uzanan bir raya bir braket ile sabitlendiği ve pompanın otomatik olarak tahliye borusuna bağlanacağı haznenin tabanına kadar zincirler aracılığıyla yükseltilip alçaltılmasına olanak sağladığı anlamına gelir. Bağımsız bir pompa, katıların ve sıvıların pompaya girmesine izin vermek için emme portunu karterin tabanından yükseltecek şekilde pompanın alt kısmının ayaklarla tasarlandığı yerdir.
Mevcut dalgıç pompa çeşitleri, bunların çeşitli uygulamalarda kullanılabileceği anlamına gelir; bazı modeller katıların basınç kaybı olmadan transferini sağlar.
Dalgıç pompalar ne için kullanılır?
Mevcut dalgıç pompaların çeşitliliği nedeniyle sıklıkla aşağıdaki gibi birçok uygulamada kullanılırlar;
Kanalizasyon transferi
Deniz suyu elleçleme
Sulama
Basınç artırma
Kuyulardan veya sondaj deliklerinden pompalama
Rahatsız edici yeraltı suyu, taşkın suyu ve susuzlaştırmanın azaltılması
Dalgıç pompa çeşitleri
Dalgıç pompaların çeşitli tasarımları vardır.
Bulamaçlı versiyonlar, pompalanmalarını sağlamak üzere gölün dibinde sıkıştırılabilen katıları karıştırmak için pervaneyle birlikte çalışan bir karıştırıcıya sahiptir.
Su birikintisi emici pompalar, su seviyelerini birkaç mm’ye kadar indirmeye uygundur, bazıları suyu tamamen tahliye etme özelliğine sahiptir, bu nedenle bunlara su birikintisi emiciler denir.
Taşınabilir dalgıç pompalar, su basmış alanların boşaltılması gibi geçici uygulamalar için idealdir. Hafiftirler, kullanımı kolaydır ve güvenilirdirler.
Manuel ve Otomatik Pompalar
Pompanızın konumuna, uygulamaya, mevcut güç kaynağına ve aktarılan akışkana bağlı olarak, manuel dalgıç pompaya mı yoksa otomatik dalgıç pompaya mı sahip olduğunuza bağlı olacaktır.
Tahmin edebileceğiniz gibi, manuel bir pompanın manuel olarak açılması veya kapatılması gerekir ve pompanın kuru çalışmadığından emin olmak için çalışma sırasında izlenmesi gerekir. Manuel dalgıç pompalar, bir bölgedeki istenmeyen rahatsız edici su kütlelerinin giderilmesi gibi sıvı seviyelerinin tutarlı olmadığı durumlarda kullanılma eğilimindedir.
Şamandıra şalterli otomatik dalgıç pompalar, sıvı seviyeleri belirli bir derinliğe ulaştığında otomatik olarak çalışır ve istenilen derinliğe ulaşıldığında otomatik olarak devreden çıkar.
Otomatik pompalar, pompaya takılan şamandıralı şalter veya boru şeklindeki şamandıralı şalter gibi çeşitli şamandıra tasarımlarıyla çalışabilir. Su birikintisi emici tasarımları, bir sıvıyla temas ettiğinde pompanın çalışmaya başlamasına neden olan problar aracılığıyla çalışır.
Şamandıra anahtarı, su seviyeleri yükseldikçe pompanın çalışmasına neden olan, şamandıralı anahtarın yükselmesine ve kontaktörün devrenin pompa çalışmasını başlatmasını tamamlamasına neden olan bir kontaktör içerir. Su seviyeleri düştükçe şamandıra anahtarındaki kontaktör devreden ayrılarak pompanın durmasına neden olur.